Wat zijn Aziatische duizendknopen

De Japanse Duizendknoop, Fallopia Japonica,  is een zeer krachtige vaste plant. Inheems in Japan en China waar de plant in toom wordt gehouden door inheemse schimmels en insecten. In Nederland kent de Japanse duizendknoop geen natuurlijke vijand.

Wat zijn Invasieve exoten

De definitie van een exoot is: een plant, een schimmel of dier dat niet inheems is voor een specifiek gebied. Een exoot is bedoeld of onbedoeld geïntroduceerd.

Invasieve exoten zorgen voor grote risico’s en gevolgen voor de biodiversiteit over de hele wereld. De invasieve exoten zorgen voor het vernietigen van leefgebied van inheemse soorten. Dit gebeurt door verdrukking van andere planten, en dieren die niet opgewassen zijn tegen de exoten. De exoten hebben dus niet alleen gevolgen voor de economie en onze bewoonde wereld.

Aziatische duizendknopen zijn niet giftig maar kan grote schade aanrichten aan bijvoorbeeld huizen en de biodiversiteit.

Exinvex adviseert doelgericht en heeft een praktische insteek om zo tot een uitvoerbaar plan te komen waarna wij dit ook voor u uit kunnen voeren.

Exinvex Ontwikkeling verspreiding Aziatische Duizendknopen

1850-1950

1950-2000

2000-2020

Herkomst Aziatische duizendknopen

De plant is inheems in Japan, China en omgeving. In de 19de eeuw heeft een botanist de plant in Nederland geïntroduceerd als sierplant. De plant was vanaf het begin direct in trek voor in tuinen en als decoratie in bloemstukken. Inmiddels is het voor de natuur en de mens een last geworden die steeds groter wordt.

In Japan wordt de groei beperkt, door het lokale klimaat, schimmels en insecten, waardoor het geen grote problemen veroorzaakt. In Nederland komen deze natuurlijke remmers niet voor en het introduceren van schimmels of insecten is niet toegestaan. Het kan mogelijk het probleem van de Aziatische duizendknopen oplossen maar welk risico neemt dit met zich mee.

Gevolgen Aziatische Duizendknopen

De plant begint alle Nederlanders steeds meer geld te kosten en het risico om Engeland achteraan te gaan is groot. De kosten daar zijn al meer dan €180 miljoen euro per jaar in bestrijding van en keldering van de grond- en huizenwaarde door Aziatische duizendknopen.

Het verspreid zich snel en inheemse soorten verliezen het van de duizendknoop. Gebouwen, fundering en ondergrondse leidingen lopen potentieel grote schade op. Het kan 20cm per dag groeien, de wortels kunnen tot 3m diep groeien en 1 plant kan een wortel gestel hebben met een straal van 7m.

Het verspreid zich nog meer wanneer mensen het proberen te verwijderen zonder specialisten in te schakelen. Het kleinste fragment van een plant kan al zorgen voor een nieuwe groeihaard.

Het is een probleem dat steeds groter kan worden als er niet goed mee wordt omgegaan. Schakel daarom altijd een specialist in